Partner, Advokat
Nye anskaffelsesregler – LYNX inviterer til frokostseminar
Frokostseminaret vil finne sted i LYNX advokatfirmas lokaler den 30. november 2016 kl. 08.30. Seminaret vil fokusere på endringene i anskaffelsesregelverket som regjeringen vedtok 18 august i år. Dette er av betydning for leverandører til det offentlige og offentlige oppdragsgivere.
Regjeringen vedtok 18 august 2016 nye regler for offentlige anskaffelser og fastsatte samtidig at reglene skal tre i kraft 1. januar 2017. Dette innebærer endringer av betydning for offentlige oppdragsgivere og deres leverandører.
Ett formål er å gjøre regelverket enklere. Blant annet er terskelverdien for når en anskaffelse må kunngjøres hevet fra kr. 500.000 til 1,1 mill. Det er vedtatt endringer både for anskaffelser over og under den såkalte «EØS-terskelverdien på 1,75 millioner kroner (44 millioner for bygge- og anleggskontrakter).
Hva innebærer endringene?
På noen områder blir regelverket enklere å forholde seg til, både for leverandører og oppdragsgivere. På andre områder er det foretatt endringer som vil trenge avklaringer i rettspraksis og gjennom KOFA. Her nevenes noen av de viktigste endringene:
Oppdragsgiver får større frihet til å bestemme fremgangsmåten i en anskaffelsesprosess. Handlingsrommet for å be om dokumentasjon av kvalifikasjonskrav fjernes. Forhandlingsforbudet fjernes for anskaffelser under EØS-terskelverdier i åpen og begrenset anbudskonkurranse. Over EØS-terskelverdi vil det være økt mulighet for å bruke konkurranse med forhandlinger.
Noen anvisningsbestemmelser fjernes, men nye er kommet til. Det er enklere for oppdragsgiver å be om ettersendelse av dokumentasjon etter tilbudsåpning, og det er også adgang til avklaringer der tilbudet er mangelfullt. Forbudet mot å endre tilbud gjelder fortsatt ved konkurranser over EØS-terskelverdi. Dette innebærer en viss risiko for avvisning, og leverandørene bør fortsatt være nøye med å sjekke tilbudene. Flere tjenester unntas helt, bl.a. lån og visse juridiske tjenester.
Noen regler skal gjøre det enklere for små og mellomstore bedrifter (SMB) å konkurrere om oppdrag. Over EØS-terskelverdiene kan ikke oppdragsgiver stille krav til årlig omsetning som overstiger 2 ganger kontraktens verdi, med mindre det gis en saklig grunn.
Egenerklæringsskjema vil ha stor betydning for leverandørene innenfor klassisk sektor. Den mest praktiske er kanskje bruk av egenerklæringsskjema som et foreløpig bevis for at leverandøren oppfyller kvalifikasjonskrav og utvelgelseskriterier over EØS-terskelverdi. For anskaffelser under EØS-terskelverdi vil oppdragsgiver avgjøre om man vil benytte egenerklæringsskjema som foreløpig dokumentasjon. Slike egenerklæringsskjema kan benyttes i flere konkurranser, men leverandøren må være forberedt på at oppdragsgiver når som helst i konkurransen kan be om at dokumentasjon for at kravene er oppfylt oversendes.
Elektronisk innlevering av tilbud over EØS-terskelverdier vil fra 1. januar 2017 være hovedregelen. Det stilles krav til verktøy og løsninger som brukes til elektronisk kommunikasjon. Både oppdragsgiver og leverandør må ha systemer på plass for å oppfylle disse kravene.
I ny anskaffelseslov vil KOFA vil få adgang til å ilegge gebyr, slik man hadde tidligere.
LYNX vil avholde et gratis frokostseminar om endringene onsdag 30. november kl. 0830 og alle våre klienter er velkomne til å delta. Spørsmål kan rettes til advokat Hanne S. Torkelsen, ht@lynxlaw.no. Påmelding utføres via denne siden innen 15 november.